Divande publieksfavoriet bij Innovatieprijs Regio Foodvalley

 

Diviande wint Innovatie Publieksprijs Regio FoodValley

Diviande heeft op woensdag 29 september de Publieksprijs van Regio FoodValley ontvangen. Het concept van Diviande, waarbij restvlees van duurzame Kipster hanen en leghennen wordt gebruikt voor de productie van gezonde, smakelijke ‘hybride’ roerbakreepjes, overtuigde het publiek om voor deze innovatie te kiezen.

Kipster
Kipster is in 2020 uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Nederland. Leghennen worden op diervriendelijke wijze gehouden en de haantjes worden gespaard. De vleesproducten van Kipster voldoen aan het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. Op alle vlakken werkt Kipster aan een gesloten kringloop. Daarom zocht het naar een manier om ook het restvlees dat aan de karkassen blijft zitten te verwaarden. In Diviande heeft Kipster een partner gevonden waarmee deze innovatie vorm heeft kunnen krijgen.

Diviande
De productontwikkelaars bij Diviande hebben kennis en ervaring met betrekking tot het ontwikkelen van vleesproducten, plantaardige vlees- en visvervangers en hybride tussenproducten. De uitdaging voor de productontwikkeling in samenwerking met Kipster zat vooral in de eiwitsamenstelling van het restvlees. Deze is anders dan bij regulier vlees en bevat veel collageen. De optie voor een volledig vleesproduct werd daardoor snel losgelaten en er is gekozen voor een hybride product.

Het uiteindelijke product bestaat uit een bijzonder combinatie van 25% dierlijke eiwitten van Kipster restvlees en 75% plantaardige eiwitten zoals tarwe, erwt en soja. De duurzaamheid van het product staat niet alleen voor het dierlijke maar ook voor het plantaardige aandeel hoog in het vaandel. De plantaardige ingrediënten komen van duurzame Europese telers, zoals soja van Oostenrijkse bodem waarbij 85% van de energie in de processen hernieuwbaar is.

De hybride reepjes zijn niet alleen duurzaam, het product is ook gezond. Het heeft een uitstekende voedingswaarde: hoog in eiwit, maar laag in vet en zout. De reepjes zijn al gegaard, dus ready-to-eat en ze zijn geschikt voor alle soorten roerbakgerechten.

“Het winnen van de Publieksprijs is een enorme eer voor Diviande en een fantastische erkenning voor ons als productontwikkelaars. Een bevestiging dat we met ons partnership met Kipster een mooie duurzame weg ingeslagen zijn.” – Jos Havekotte, Sr. Innovation Manager bij Diviande.

Meer uitleg over de innovatie in kip & plantaardig van Diviande wordt in deze video uitgelegd.

Innovatieprijs Regio FoodValley
In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme komen bedrijven tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties – én de ondernemers die ze ontwikkelden – in de spotlights. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf genomineerden. De vakjury kijkt naar originaliteit, impact, duurzaamheid, circulariteit en sector-overstijgende samenwerking.