Trots op het vleesvak: van passie tot efficiënt vermarkten

Martin Braamhaar (l) en Maarten Kraak
Vakblad Voedingsindustrie door Esther van der Lelie | foto’s Koos Groenewold©

Zet twee van origine slagers bij elkaar en het gesprek gaat al snel over de passie voor het slagersvak en een mooi stuk vlees. Passie die ook nu nog doorstraalt in het uitoefenen van hun huidige jobs bij Diviande en Sismatec: het produceren, snijden en verpakken van verse en diepvries vleesproducten en vleesalternatieven.

Maarten Kraak van Diviande en Martin Braamhaar van Sismatec zijn beiden van oorsprong slager. Als jonge jongens leerden zij het slagersvak en werkten ze als Keurslager. Allebei stroomden ze later door naar andere functies in de foodsector. De passie voor vlees is altijd gebleven.

De passie

Maarten Kraak vertelt trots over zijn ervaring in een topslagerij in een dorp met 3.200 inwoners. “Ik was één van de tien slagers in deze slagerij, die veel aan de horeca en militaire tehuizen in Nederland en Duitsland leverde. Daarna ging ik de vleesindustrie in, van uitbener tot bedrijfsleider bij een bedrijf in het voorverpakken van vlees.” Sinds enkele jaren werkt hij als productiemanager convenience en vega bij Diviande, producent en verpakker van diepvriesvlees, vers voorverpakt vlees en vleesvervangers, onderdeel van de Jan Zandbergen Group. “Hier maken wij met de nieuwste technologieën mooie stukken vlees voor de industrie, foodservice, Cash&Carry en retail, onder eigen merk of private label. Ons proces is gestoeld op kwaliteit en innovatie.”

Het pad van Martin liep anders. Na Keurslager geweest te zijn en zijn studie bedrijfskunde te hebben afgerond, ging hij bij een supermarktketen aan de slag. “Ik heb verschillende jobs gedaan, van inkoper tot vaktechnisch/commercieel slagerij, totdat ik in contact kwam met Gerard Buis van Sismatec. In 2008 werd ik hun nieuwe accountmanager en de tiende medewerker, inmiddels werken we met z’n veertigen in een nieuw pand in Almelo, met een experience center waar onze eigen engineers testen uitvoeren. We maken een groei door in alle segmenten, hebben veel internationale klanten en zijn trots op onze 24/7 serviceverlening.”

Efficiënt ‘proeven’

Martin kwam rond 2017 in contact met Diviande via de Future Food Group, een zusterbedrijf van Diviande, waaraan hij een snij- en verpakkingsmachine had geleverd. De goede ervaringen met deze machines kwamen ter ore bij de inkoper van Diviande, Dick de Vries. Hij was met de wensen van de werkvloer op pad gestuurd om een nieuwe snij- en verpakkingsmachine te selecteren. Met als doel tijdbesparing. Om gezamenlijk de juiste oplossing voor Diviande te vinden, nodigde Martin hen uit voor een bezoek aan de Treif fabriek in Oberlahr. Maarten: “Dat bezoek was voor ons echt van toegevoegde waarde. Daar kom je in het hart van de productie, met experts die ieder detail kennen. Je ‘proeft’ hoe de machines werken, de degelijkheid, de precisie en welke voordelen deze opleveren.”

Het is goed om te zien dat Sismatec blijft innoveren, daar houden wij bij Diviande van.

De keuze

Uit een test in de fabriek bleek de Treif Falcon Hybrid de meest geschikte machine te zijn. De portiesnijmachine Falcon Hybrid zorgt ervoor dat je de hoogste opbrengst realiseert bij het snijden van porties. Uit deze test bleek dat er met deze machine voor Diviande het beste resultaat werd behaald met betrekking tot snijverlies en kwaliteit van de snit.

Ook werd de Proseal GT1e aangeschaft. Een automatische in-line traysealer voor skin-, skin plus-, skin deep- en map-verpakkingen. De machine kent een hoge capaciteit en snelheid, tot wel 60 vacuüm-/gasverpakkingen per minuut. “Hier maken we het meest gebruik van de map-verpakking, zoals kartonnen schalen”, vertelt Maarten. “Het is fijn dat de machine meerdere mogelijkheden heeft en dat we die snel kunnen ombouwen voor een andere verpakking in zo kort mogelijke tijd. Het is een degelijk en een open design, waardoor je goed ziet wat er gebeurt en de machine gemakkelijk schoongemaakt kan worden.”

De samenwerking

Bij Diviande zijn ze blij met de machines van Sismatec. Over de samenwerking zijn beide partijen goed te spreken. Martin: “Die verloopt prettig. Wij gaan niet voor de snelle handel, maar voor de relatie.” Maarten: “Het is goed om te zien dat Sismatec blijft innoveren, daar houden wij bij Diviande en Jan Zandbergen Group van.” De mannen sluiten het gesprek af met een laatste blik op het vleesvak, teleurgesteld dat de kennis van en nieuwe aanwas voor het slagersvak minder wordt, maar blij met de terugkerende aandacht van de consument voor een écht goed stuk vlees op de Green-egg.