Nominatie Innovatieprijs Regio Foodvalley voor Diviande met hybride Kipster product

Nominatie Innovatieprijs Regio Foodvalley voor Diviande met hybride Kipster product

Diviande is een van de vijf genomineerden voor de Innovatieprijs Regio FoodValley. Het verwaarden van restvlees van duurzame Kipster hanen en leghennen tot een gezonde, smakelijke ‘hybride’ roerbakreepjes, heeft tot de nominatie geleid. De innovatie levert een bijdrage binnen de eiwittransitie, een juiste bestemming van legpluimvee en de circulariteit van reststromen binnen productieprocessen.

Kipster is in 2020 uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Nederland. Leghennen worden op diervriendelijke wijze gehouden en de haantjes worden gespaard. De vleesproducten van Kipster voldoen aan 3 sterren Beter Leven Keurmerk. Op alle vlakken werkt Kipster aan een gesloten kringloop. Daarom zocht het naar een manier om ook het restvlees dat aan de karkassen blijft zitten te verwaarden. Hiervoor kwam het bij Diviande terecht.

Productontwikkeling

De product developers bij Diviande hebben kennis en ervaring met betrekking tot het ontwikkelen van vleesproducten, plantaardige vlees- en visvervanger en hybride tussenproducten. Ook heeft het team de laatste anderhalf jaar veel verschillende producten getest en geproduceerd op basis van een 3D extrusie technologie, waardoor het precies weet hoe de machine op verschillende eiwitstructuren reageert. Dit heeft ertoe geleid dat het ontwikkelteam in ongeveer drie maanden tot een sample product voor Kipster kon komen, een relatief snelle ontwikkeling.

De uitdaging voor deze productontwikkeling zat vooral in de eiwitsamenstelling van het Kipster restvlees. Deze is anders dan bij regulier vlees en bevat veel collageen. De optie voor een volledig vleesproduct werd daardoor snel opzijgezet en werd er gekozen om in te steken op een hybride product.

Het uiteindelijke product bestaat voor 25% uit de dierlijke eiwitten van Kipster restvlees en 75% uit plantaardige eiwitten zoals tarwe, erwt en soja. De duurzaamheid van het product wordt ook voor het plantaardige deel hooggehouden. De plantaardige ingrediënten komen van duurzame Europese telers, zoals soja van Oostenrijkse bodem waarbij 85% van de energie in de processen hernieuwbaar is.

De hybride reepjes zijn niet alleen duurzaam, het product is ook gezond. Het heeft een uitstekende voedingswaarde: hoog in eiwit, maar laag in vet en zout. Hierdoor is dit hybride product gezonder dan 100 procent vlees. De reepjes zijn al gegaard, dus ready-to-eat en ze zijn geschikt voor alle soorten roerbakgerechten.

 

Wat is de Innovatieprijs Regio FoodValley?

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme komen bedrijven tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties – én de ondernemers die ze ontwikkelden – in de spotlights. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf genomineerden. De vakjury kijkt naar originaliteit, impact, duurzaamheid, circulariteit en sector-overstijgende samenwerking.

De vijf genomineerden zijn:

  • Fabriek Fris: nieuw leven voor afgedankt textiel
  • Rival Foods: de volgende generatie vleesvervangers
  • Circulair staal: herbruikbare lasconstructies
  • Diviande: Combinatie kip en plantaardig
  • Vink: schoner en beter recyclebaar betongranulaat

De nominatie voor de Innovatieprijs Regio Food Valley is een eer voor Diviande en een fantastische erkenning voor de productontwikkelaars. Op woensdag 29 september wordt de winnaar bekend gemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats.